8 Mart 2009

Jai Ho! *


1990'larda bize filminin müzikleriyle "ne hayal ederseniz" diyen Danny Boyle 2000'lerde "zafer gelsin" şarkısı eşliğinde kendi hayallerini gerçekleştirmiş ve zaferini çağırmışa benziyor.

Benim yaşlarımdaki birçok insan Trainspotting'i ilk defa seyrettiğinde yaşadığı hayranlık ve şaşkınlıkla karışık şoku çok net hatırlayacaktır. Film bizi o zamana kadar görmediğimiz bir ritim ve kurguyla, farklı bir anlatım tarzı ve müziklerinin sağladığı bütünlükle, kendi küçük yaşam alanlarımızdan çıkartıp İskoçya'nın soğuk ve ürkütücü varoşlarında başka hayatlarla tanıştırmıştı. 90'ların ikinci yarısında patlayan clubbing kültürünün ilk sinyallerini de bu film ile almıştık sanıyorum. Filmin baş karakteri Renton'ın üzerinde daracık kotu ve montuyla bir gece bir club'da "For What You Dream Of" şarkısı eşliğinde ayaklarını sarkıtarak oturduğu yerde küçük bir çocuk edasıyla salınması hala gözümün önündedir. Tam olarak ne yaptığını ve o anda orada ne aradığını bilemeyen Renton heyecanlı ama ürkek bakışlarla etrafa bakınırken kendi geleceğini kurgulamıştı belki de. Tam da Danny Boyle'ın yaptığı gibi...


Filmdeki her bir şarkı o sahnelere öylesine yerleştirilmişti ki, filmi upuzun bir video klip gibi seyrettiğimi bile düşündürtmüştü bana. Sonrasında geceleri aktığımız her mekanda heyecanla Trainspotting soundtrack şarkılarını çalmasını beklememiz, DJ'e bize en azından Underworld'dan "Born Slippy" şarkısını çalması için müdahale ettiğimiz zamanlar çok da eski gelmiyor bana şu anda...

Aynı duyguları yıllar sonra Slumdog Millionaire'de yaşamış olmamın da bir tesadüf olmadığını düşünüyorum. Danny Boyle filmlerinin o müzikler olmadan bu derece anlam kazanamayacağını bildiğinden olsa gerek, İskoçya'nın varoşlarından Hindistan'ın varoşlarına akarken A.R.Rahman'ın mükemmel şarkıları ile bizleri de bu farklı dünyaya sürüklüyor. Öyle ki, film boyunca müziklerle birlikte aşağı yukarı inip çıkan ruh halimizi, sonunda bizi de filmin kahramanlarıyla beraber bu zaferi kutlamak için dans etmek isteyecek noktaya getiriyor.

Trainspotting Renton'ı birkaç bin sterlin ile yeni hayatına kavuşturarak Danny Boyle'ı da hayallerine yaklaştırırken, Slumdog Millionaire, Jamal'ı bir milyonere dönüştürürken Danny Boyle'ı da hep hayal ettiği ve hakettiği zafere ulaştırıyor!



Jai Ho!

(*) Hint dilinde "zafer gelsin / zafer sizin olsun" anlamlarına geliyor

6 yorum:

Popdater dedi ki...

Sana da Jai Ho!, afros..

Brajeshwari dedi ki...

Afroshum..
Yıllardır içinde sakladığın biri varmışta, şimdi seslenmeye başlamış gibi okuyorum eleştirilerini... Harikasın..

Slumdog Millonaire'i izlemedim henüz. Ne kadar çok etkileneceğimi biliyorum ama.. İçinde bir zafer var, inanç var, Hindistan geçiyor ya, benimde favorim olacağı kesin.. Yazın ile beraber bu duyguyu tekrar hissettim..

Devam yazmaya...Bekliyorum..

Bu arada günü afrosu çok eğlenceli :)

öper ben..

Güçlü dedi ki...

Indian blood English Heart...:)

Güzel müzikler , o an içinde bulunulan halet-i ruhiye her ne ise yoğunluğunu x2 yukarı çekiyor. Böylece film veya gerçek hayat, an'ımız daha kalıcı bir iz bırakıyor.

Haftanın Afrosu çok şahane olmuş!
Sevgiler.

Allegra'nde dedi ki...

Filmi izlemeden yazını okumayayım demiştim; filmi izledim dün, yazını hemencecik okuyabilmek için :)

müzikleri bu sabah indirdim. jai ho ve o saya'yı dinledikçe filmi yeniden yaşıyorum.
çok başarılıydı, hem film hem müzikler.
vesileyle senin de başarılarının dvamını dilerim :))))

Basak dedi ki...

boynuz kulağı geçecek sanırım:) Popdater'ın yeni bir rakibi var artık sanırım:)

afrodelfino dedi ki...

Popdater'a yetişmek için bile çoooook fırın ekmek yemem gerek Başakcığım :))
Beni şımartıyorsunuz:))
Sevgiler,
Afro